logo

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

«Αφόρητη» η φορητότητα για τους παρόχους


Μειωμένη ήταν το 2014 η κινητικότητα των καταναλωτών στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της φορητότητας των τηλεφωνικών αριθμών, ενώ αντίθετα αυξημένη καταγράφεται στα δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας.

Ειδικότερα, κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος χρήση της υπηρεσίας της φορητότητας έκαναν 495.032 χρήστες κινητής τηλεφωνίας έναντι 589.368 το 2013, λιγότεροι κατά 16%. Στη σταθερή τηλεφωνία ο αριθμός των καταναλωτών που άλλαξε πάροχο ήταν αυξημένος κατά 7% (621.032 έναντι 580.077). Ως εκ τούτου ο συνολικός αριθμός των καταναλωτών που άλλαξε πάροχο σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας διαμορφώθηκε το 2014 σε 1.116.064 έναντι 1.169.445 το 2013, μειωμένος κατά 4,5%.





Η μειωμένη κινητικότητα στην κινητή τηλεφωνία αποδίδεται κυρίως στις λιγότερες προσφορές των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας όσο αφορά στην επιδότηση των συσκευών, αλλά και στην πολύ μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν για τη διακράτηση των συνδρομητών τους. Οι περισσότεροι χρήστες κινητής τηλεφωνίας πλέον γνωρίζουν πως όταν επιχειρήσουν να φύγουν από μια εταιρεία τότε θα γίνουν αποδέκτες μιας καλύτερης προσφοράς προκειμένου να μην αλλάξουν εν τέλει πάροχο και βεβαίως είναι σαφές ότι στις μέρες μας το βασικό ζητούμενο για όλους είναι να μειώσουν το λογαριασμό τους. Η προσπάθεια διακράτησης συνδρομητών φαίνεται να έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα και εξαιτίας της εισόδου (τους τελευταίους μήνες του 2014) της Cyta Ελλάδος στην υπηρεσία της κινητής τηλεφωνίας ως εικονικός πάροχος κάνοντας χρήση του δικτύου της Vodafone.

Στη σταθερή τηλεφωνία η κινητικότητα πλέον αφορά όλους τους παρόχους και όχι μόνον τον ΟΤΕ όπως παλαιότερα. Έχει σταματήσει το φαινόμενο να φεύγουν κυρίως συνδρομητές από τον Οργανισμό για να πάνε σε εναλλακτικό πάροχο και τώρα, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρείται μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων. Η εκτίμηση είναι πως ένας σημαντικός αριθμός που μετακινήθηκε το προηγούμενο έτος στα δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας ήταν για να αποκτήσει πακέτο υπηρεσιών που συνδυάζει την τηλεφωνία, σταθερή και κινητή, το internet και τη συνδρομητική τηλεόραση.

 http://www.infocom.gr/