logo

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Η ασφάλεια πάνω απ' όλα


Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεστε στο Facebook λέει πολλά για το ποιος είστε. Όπως και όταν λέτε ή κάνετε κάτι στο σχολείο ή μαζί με τους φίλους σας. Σε όλα τα δημόσια μέρη, είτε στο Διαδίκτυο είτε εκτός Διαδικτύου, είναι σημαντικό να δείχνετε ποιος ακριβώς είστε.

Δείξτε την πραγματική σας ταυτότητα

Το Facebook είναι μια κοινότητα ατόμων που χρησιμοποιούν το πραγματικό τους όνομα και την πραγματική τους ταυτότητα. Έτσι, όλοι είμαστε υπόλογοι για ό,τι κάνουμε. Οι Όροι χρήσης του Facebook απαγορεύουν τα ψεύτικα ονόματα και τις ψεύτικες ηλικίες. Για να διατηρήσουμε ασφαλή την κοινότητά μας, θα θέλαμε να μας αναφέρετε τα ψευδή προφίλ που συναντάτε στο Facebook.

Σκεφτείτε πριν δημοσιεύσετε


Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείτε και να γράψετε ή να κάνετε κάτι που σας φαίνεται αστείο εκείνη τη στιγμή. Να θυμάστε, ωστόσο, πως ό,τι λέτε μπορεί να βλάψει κάποιον ή αργότερα να σας προκαλέσει προβλήματα. Σκεφτείτε προσεκτικά πριν δημοσιεύσετε οποιοδήποτε περιεχόμενο. Αρκούν ένα ή δύο δευτερόλεπτα. Αναρωτηθείτε αν θέλετε πράγματι να το γράψετε. Βεβαιωθείτε ότι δεν θα σας πειράξει αν μάθουν αργότερα γι' αυτό οι φίλοι, οι συμμαθητές ή οι δάσκαλοι σας.

Να θυμάστε επίσης ότι κάθε πληροφορία που δημοσιεύετε (σε ένα σχόλιο, σημείωση, βιντεοσυνομιλία κτλ.) μπορεί να αντιγραφεί, να επικολληθεί<br/>και να διανεμηθεί με τρόπους που δεν είχατε κατά νου. Πριν δημοσιεύσετε οτιδήποτε, αναρωτηθείτε - θα είναι όλα εντάξει αν αυτό το περιεχόμενο κοινοποιηθεί ευρέως στο σχολείο μου ή στον μελλοντικό εργοδότη μου;

Την ίδια στιγμή, όλοι κάνουμε λάθη. Αν πιάσατε τον εαυτό σας να εύχεται να μην είχε πει ή κάνει κάτι, ποτέ δεν είναι αργά να ζητήσετε συγγνώμη.

Για περισσότερες συμβουλές από το Facebook και τη MediaSmarts, ανατρέξτε στον οδηγόΣκεφτείτε καλά πριν κοινοποιήσετε. Αν ζείτε στη Σιγκαπούρη, κατεβάστε τον οδηγόΣκεφτείτε καλά πριν κοινοποιήσετε (Σιγκαπούρη), ο οποίος περιλαμβάνει επιπλέον συμβουλές από το Media Literacy Council.

Μην μου μιλάτε άλλο

Αν λάβετε ποτέ κάποιο επιθετικό ή προσβλητικό μήνυμα ή δημοσίευση στη σελίδα του προφίλ σας, έχετε στη διάθεσή σας διάφορες επιλογές. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, μπορείτε να αγνοήσετε τα μηνύματα ή τις δημοσιεύσεις, να ζητήσετε από το άτομο που τα δημοσίευσε να σταματήσει, να να διαγράψετε από φίλο ή να να μπλοκάρετετο συγκεκριμένο άτομο, ή να ενημερώσετε τους γονείς σας, έναν δάσκαλο, σχολικό σύμβουλο ή κάποιον άλλον ενήλικο που εμπιστεύεστε. Όλοι αξίζει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό.
Αναφορά καταχρηστικού περιεχομένου

Φροντίστε πάντα να αναφέρετε το παραβατικό περιεχόμενο, ανεξάρτητα αν είναι στο δικό σας προφίλ ή αλλού. Μπορείτε επίσης να αναφέρετε ακατάλληλες Σελίδες, ομάδες ή εκδηλώσεις, καθώς και ψεύτικα ή παραπλανητικά προφίλ. (Θυμηθείτε ότι η αναφορά είναι εμπιστευτική, ώστε κανείς να μην γνωρίζει ποιος την έκανε.)

Συμβουλές για εφήβους

  1. Μην δίνετε πουθενά τον προσωπικό σας κωδικό πρόσβασης.
  2. Να αποδέχεστε αιτήματα φιλίας μόνο από άτομα που γνωρίζετε.
  3. Μην δημοσιεύετε οτιδήποτε δεν θα θέλατε να δουν οι γονείς, οι δάσκαλοι ή ο εργοδότης σας.
  4. Να είστε αυθεντικοί. Καλύτερα να είστε ο εαυτός σας, παρά να προσποιείστε κάτι άλλο.
  5. Μάθετε για τις ρυθμίσεις απορρήτου. Φροντίστε να τις ελέγχετε συχνά.
https://www.facebook.com/safety/groups/teens/