logo

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Πόσο κοστίζουν τα κλεμμένα δεδομένα στο Dark Web - Οι τιμοκατάλογοι των κυβερνο-εγκληματιών


Τα προσωπικά δεδομένα που διακινούμε στο ίντερνετ αποτελούν ένα άκρως δελεαστικό προϊόν για τον υπόκοσμο που συχνάζει στον Ιστό.

Στην ολοσκότεινη, παραβατική καρδιά του διαδικτύου τα κλεμμένα προσωπικά δεδομένα πουλιούνται και αγοράζονται για διάφορες χρήσεις, με ανάλογους «τιμοκατάλογους» να έχουν φυσικά δημιουργηθεί. Οι τιμές μάλιστα ορισμένων προσωπικών αυτών δεδομένων, προκαλούν έκπληξη!


Όλα ξεκινούν από τις κλοπές δεδομένων, κάτι εξαιρετικά συχνό και σύνηθες στη σημερινή ψηφιακή εποχή. Αν και οι μεγάλες επιθέσεις εναντίον εταιρειών που διατηρούν προσωπικά μας δεδομένα, βρίσκουν χώρο στα ειδησεογραφικά δίκτυα όλου του κόσμου, σχεδόν κανείς δεν ασχολείται με το πού καταλήγουν τα κλοπιμαία και ποια είναι η χρήση τους.

Απάντηση στο ερώτημα αυτό επιχείρησε να δώσει η εταιρεία λογισμικού Trend Micro με μια μελέτη που δημοσίευσε πρόσφατα και φέρει τον τίτλο «Ανατέμνοντας τις παραβιάσεις δεδομένων και καταρρίπτοντας τους μύθους». Αξιοποιώντας δεδομένα 10 χρόνων από περιστατικά κλοπής (από το 2005 έως το 2015) και υποβάλλοντας τα σε ανάλυση, οι ερευνητές προσπάθησαν να διακριβώσουν τη μοίρα των κλεμμένων δεδομένων.

Ορισμένα από τα ευρήματα επιβεβαίωσαν αυτά που πολλοί πιστεύουν, ενώ προέκυψαν και ορισμένα πορίσματα που εκπλήσσουν.

Η κλοπή των δεδομένων

Για αρχή, από την έρευνα της Trend Micro προκύπτει ότι σε αντίθεση με ό,τι φανταζόμασταν, οι χάκερς και τα κακόβουλα λογισμικά (malwares) βρίσκονται πίσω από το μόλις 25% των επιθέσεων. Εξίσου συχνή αιτία, είναι η δουλειά ανθρώπων μέσα από τις εταιρείες-θύματα, καθώς και η χρήση συσκευών που έχουν χακαριστεί. Ο πιο συχνός τρόπος απώλειας δεδομένων, τέλος, είναι μετά από απώλεια ή κλοπή συσκευών όπως laptops και flash drives.

Αγαπημένος στόχος των χάκερ έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες ηλεκτρονικών πληρωμών με τις απώλειες δεδομένων που σχετίζονται με πιστωτικές κάρτες να έχουν δει αύξηση 169% την τελευταία 5ετια.

Σύμφωνα μάλιστα με την Trend Micro, οι επιτήδειοι έχουν βάλει στο στόχαστρο πλέον και τη βιομηχανία της υγείας, κυβερνητικές υπηρεσίες, καταστήματα λιανικής πώλησης και τον τομέα της εκπαίδευσης.

Δεδομένα που κλέβονται συχνότερα είναι τα προσωπικά στοιχεία, ενώ ακολουθούν τα πολύτιμα οικονομικά δεδομένα. Εκτός από τους αριθμούς πιστωτικών καρτών, το Uber (υπηρεσία ταξί), το PayPal και οι online λογαριασμοί παιχνιδιών είναι συχνά στόχοι του κυβερνοεγκλήματος.

Τα παράνομα ηλεκτρονικά καταστήματα διακίνησης

Όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, τα παρανόμως αποκτηθέντα δεδομένα δεν είναι δυνατό να διακινηθούν μέσα από καταστήματα του ίντερνετ, όπου έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε. Για τις δουλειές αυτές, οι ιντερνετικοί φαντομάδες, έχουν βρει μια πολύ πιο φιλόξενη και δύσκολα προσβάσιμη γωνιά του διαδικτύου.

Αυτό είναι το «Σκοτεινό Δίκτυο» (Dark Web), μια μικρή περιοχή του «Βαθύ Ιστού» (Deep Web), που είναι προσβάσιμο μονό μέσω του Tor Onion και οι σελίδες εκεί δεν είναι ανιχνεύσιμες από τις μηχανές αναζήτησης. Στο Dark Web υπάρχουν πάμπολλα sites αγορών απ’ όπου διακινούνται τα προσωπικά δεδομένα που έχουν κλαπεί.

Ο αγοραστής αφού αποκτήσει πρόσβαση (πράγμα όχι εύκολο), μπορεί να περιηγηθεί στα λογής-λογής καταστήματα, να βρει και να αγοράσει ό,τι τον ενδιαφέρει. Οι συναλλαγές γίνονται σχεδόν αποκλειστικά με το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin, ώστε να μην μπορεί να εντοπιστούν εύκολα πωλητές και αγοραστές.

Περισσότερα για το «Deep Web» μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Οι τιμές πώλησης

Προσωπικά στοιχεία/δεδομένα και λογαριασμοί σε sites


Αν και για τα θύματα, η απώλεια των προσωπικών τους στοιχείων είναι μια άκρως άβολη κατάσταση, οι κυβερνο-εγκληματίες τα διακινούν σε εξευτελιστικές τιμές!

Τα προσωπικά στοιχεία διακινούνται προς περίπου 1 δολάριο ανά γραμμή δεδομένων. Κάθε γραμμή δεδομένων περιλαμβάνει όνομα, πλήρη διεύθυνση, ημερομηνία γέννησης, αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλα προσωπικά στοιχεία. Εάν κάποιος αγοράσει μερικές γραμμές, μπορεί να διαπράξει αρκετά σοβαρές απάτες.

Σύμφωνα μάλιστα με την Trend Micro, η κάθε γραμμή παλιότερα στοίχιζε 4 δολάρια, όμως καθώς οι κλοπές δεδομένων έχουν πληθύνει, η προσφορά έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα την πτώση των τιμών. Με άλλα λόγια, οι κλασικοί κανόνες της καπιταλιστικής οικονομίας εφαρμόζονται και στην αγορά του υπόκοσμου!



Από την άλλη, αν κάποιος επιθυμεί τα πλήρη δεδομένα ενός θύματος, θα πρέπει να πληρώσει περίπου 25 δολάρια. Το σκαναρισμένο αντίγραφο διαβατηρίου, άδειας οδήγησης, λογαριασμών κοινής ωφέλειας αγοράζονται προς 10-35 δολάρια ανά έγγραφο.

http://www.newsbeast.gr/