logo

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

No passaran: Η Ουγγρική επανάσταση του Internet!


Ψωμί, Παιδία, Ελευθερία και Internet! Mιλώντας για εισπρακτικές πολιτικές, είδατε το χαμό που έγινε στην Ουγγαρία όταν η κυβέρνηση πήγε να φορολογήσει το Internet. Για 50 λεπτά του ευρώ ανά Gigabyte, παραλίγο οι Μαγυάροι να ζούσαν τη δική τους 17 Νοέμβρη, ημέρα που είχε προγραμματιστεί για ψήφιση το νομοσχέδιο.

Πρέπει να είναι πρώτη φορά που καταγράφονται τόσο μαζικές διαδηλώσεις σε μια ευρωπαϊκή χώρα με αφορμή το Internet και σίγουρα είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση αναγκάζεται «να ανακρούσει πρύμναν» τόσο θεαματικά, παρά την συντριπτική πλειοψηφία εδρών που κατέχει στη Βουλή. Όταν ένας νόμος αντιτίθεται στην κοινή λογική, στην πραγματικότητα καθίσταται ανεφάρμοστος ή αποσύρεται ταπεινωτικά. Ας το έχουν αυτό κατά νου και οι δικοί μας πολιτικοί, κάποιοι από τους οποίους δεν κρύβουν τις ορέξεις τους να βάλουν το χέρι τους στα bits και τα bytes μας.

Είδατε τελικά που μερικά πράγματα που θεωρούνται μικρά, ασήμαντα και δεδομένα, πόσο επηρεάζουν την αντίδραση του κόσμου;

Τώρα βέβαια θα πείτε ότι άλλο οι Ούγγροι άλλο εμείς. Ομολογώ ότι σε μεγάλο βαθμό έχετε δίκιο. Εμείς που φάγαμε το ΕΤΗΔΕΕ και τη συνέχειά του τον ΕΝΦΙΑ, καιρό πριν είχαμε καταπιεί αμάσητο το τέλος κινητής τηλεφωνίας και ίσως ακόμη πιο εύκολα θα πέρναγε και επιπλέον φόρος 4% υπέρ του Κέντρου Ελληνικού Κινηματογράφου που ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει –αν γίνει κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια είναι πάντως ότι ο Σταθάκης μιλώντας στο InfoCom δεν είπε κάτι σχετικό, αλλά …ποτέ δεν ξέρεις.


http://www.infocom.gr