logo

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Στην 92η θέση η Ελλάδα σε ταχύτητες διαδικτύου


Την 92η θέση, μεταξύ 196 κρατών, καταλαμβάνει η Ελλάδα όσον αφορά τις ταχύτητες του διαδικτύου, με τη Γλυφάδα να είναι η περιοχή της χώρας με το ταχύτερο Internet. Η μέση ταχύτητα σύνδεσης στην Ελλάδα είναι τα 9,64 Mbps, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας σε καλύτερη θέση από την Ιταλία, την Κύπρο και την Αλβανία, αλλά σε χειρότερη από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Net Index, με βάση τα στοιχεία της OOKLA, που παρουσίασε η ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής) στη Γλυφάδα καταγράφονται ταχύτητες 17,24Mbps και ακολουθούν η Βούλα, με 17,04Mbps, οι Σέρρες με 13,87Mbps, η Αλεξανδρούπολη με 13,5Mbps και η Κομοτηνή 11,46Mbps. Η πόλη των Αθηνών βρίσκεται στην 16η θέση με μέση ταχύτητα 9,89Mbps, ακολουθούμενη από τη Θεσσαλονίκη στην 17η θέση, με 9,87Mbps. Αρνητικό ρεκόρ ταχυτήτων, εντός των ελληνικών συνόρων, καταγράφει η πόλη των Ιωαννίνων με 8,08Mbps, η Καλαμάτα με 8,10Mbps και η Ναύπακτος με 8,36Mbps.




Με βάση τις μετρήσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο η μέση ταχύτητα σύνδεσης είναι 22,04Mbps, ενώ η μέση ευρυζωνική ταχύτητα στην Ευρώπη είναι 27,3Mbps. Στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, η μέση ταχύτητα σύνδεσης είναι τα 27,4Mbps και στις χώρες του G8 – 28,8Mbps. Γίνεται φανερό ότι η χώρα μας έχει ακόμα να διανύσει αρκετό δρόμο και σε αυτόν τον τομέα.


Με βάση τα ίδια στοιχεία το ταχύτερο internet στον κόσμο απολαμβάνουν οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης με μέση ταχύτητα τα 103,99 Mbps και του Χονγκ Κόνγκ με 96,30Mbps. Με υπερ-υψηλές ταχύτητες «σερφάρουν» στο Διαδίκτυο και οι κάτοικοι της Νοτίου Κορέας, με 76,88Mbps, της Ιαπωνίας με 67,83Mbps, αλλά και της Ρουμανίας με 60Mbps, που αποτελούν τις πέντε αγορές του πλανήτη με τις μεγαλύτερες ταχύτητες περιήγησης στο Διαδίκτυο. Σουηδία, Ολλανδία, Λιθουανία και Ελβετία είναι οι περιοχές της Ευρώπης, που βρίσκονται μέσα στην πρώτη δεκάδα των χωρών με το ταχύτερο internet. Πολύ καλές επιδόσεις, από πλευράς Ευρώπης, έχουν και η Δανία, η Λετονία, η Μολδαβία, η Ισλανδία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, η Εσθονία, η Φινλανδία και η Νορβηγία, που βρίσκονται στο “top 20” των χωρών του πλανήτη.


Στον αντίποδα, στις «χελώνες» του διεθνούς διαδικτύου ανήκει η Μπουρκίνα Φάσο, με τις χαμηλότερες ταχύτητες στον κόσμο, με μόλις 1,12Mbps.

 http://www.infocom.gr/