logo

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Θρυαλλίδα εξελίξεων για την ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών η εξαγορά της hol από τη Vodafone



Στα διεθνή κελεύσματα των καιρών, τη συγκέντρωση της αγοράς και τη σύγκλιση των παρεχόμενων προϊόντων, υπακούει και η εγχώρια αγορά των τηλεπικοινωνιών. Το σήμα του “αφέτη” για την επίτευξη των δύο στόχων από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, έχει δοθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ, εν μέσω θέρους, “τακτοποιήθηκε” ένα πρώτο και κομβικό κομμάτι του πάζλ για τον κλάδο. Η υπoγραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την εξαγορά της συμμετοχής του ομίλου Intracom Holdings στην hellas online από τη Vodafone-Panafone ήταν κάτι που η αγορά είχε μεν προεξοφλήσει από καιρό, ωστόσο, την Παρασκευή το θέμα επισημοποιήθηκε από τις εμπλεκόμενες εταιρείες.

Στη βάση της συμφωνίας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2ο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, η Vodafone αποκτά ποσοστό 72,7% στην hellas online έναντι €72,7 εκατ., αγοράζοντας τη συμμετοχή των Intracom Group και World Equities Investments Holdings έναντι €72,7 εκατ. Η Vodafone Ελλάδας, που ήδη κατέχει 18,4% στην hellas online, με την ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας θα ελέγχει στο 91,2%. Σύμφωνα δε με πηγές της αγοράς, της συγκεκριμένης συμφωνίας θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση του βρετανικού ομίλου για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εισηγμένης τηλεπικοινωνιακής εταιρείας. Στη βάση της συμφωνίας, που τελεί υπό την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), τοποθετεί το συνολικό “enterprise value” της hol στα επίπεδα των €320 εκατ. (πέραν του τιμήματος έχουν συνεκτιμηθεί τα δάνεια και άλλες υποχρεώσεις της ελληνικής εισηγμένης).

Ψήφος εμπιστοσύνης
Η συμφωνία για την εξαγορά της hellas on line αποτελεί τη συνέχεια της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Vodafone Ελλάδας και hellas online από το 2009, όταν η Vodafone απέκτησε ποσοστό άμεσης συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της hellas online. Προφανής στόχος της Vodafone Ελλάδας είναι να ισχυροποιήσει τη θέση της, δημιουργώντας το αντίπαλο δέος στον όμιλο του ΟΤΕ, μέσα από την περαιτέρω αξιοποίηση των δυνατοτήτων της hellas online, η οποία αριθμεί 519.000 LLU συνδρομητές και 11% μερίδιο αγοράς πελατών σταθερής επικοινωνίας (τέλος του 2013).

Η hellas online διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα, ανάμεσα στους εναλλακτικούς παρόχους, που ξεπερνά τα 5.200 χλμ. Παράλληλα, η hellas online είναι ο πρώτος πάροχος στην Ελλάδα, που αναβαθμίζει το δίκτυο οπτικών ινών του στα 100 Gigabit.

“Είναι μια από τις πιο σημαντικές συμφωνίες στη χώρα μας, καθώς αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από έναν παγκόσμιο κολοσσό και αναγνώριση της αξίας που έχουμε δημιουργήσει στη hellas online τα τελευταία χρόνια”, σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Intracom Holdings και της hellas online, κ. Κωνσταντίνος Κόκκαλης.

“Πρόκειται για μια συμφωνία, η οποία θα επιταχύνει τη στρατηγική μας για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών επικοινωνίας και αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την ελληνική αγορά. Η Vodafone θα συνεχίσει να επενδύει στη χώρα σε υποδομές και καινοτόμες τεχνολογίες, οι οποίες συμβάλλουν έμπρακτα στην ανάπτυξη και στην οικονομία”, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, κ. Γλαύκος Περσιάνης.

Κινήσεις στη σκακιέρα
Η Vodafone Ελλάδας απέκτησε το δικαίωμα προαίρεσης (option) για την εξαγορά μετοχών της Forthnet, που αντιστοιχούν στο 13,25% του μετοχικού της κεφαλαίου και βρίσκονται σήμερα στα χέρια της Wind Hellas (σσ η τελευταία ελέγχει συνολικά το 33% της εισηγμένης). Μέσω της συμφωνίας, η Vodafone, που ήδη κατέχει το 6,5% της Forthnet, απέκτησε το δικαίωμα, έως το καλοκαίρι του 2015, να ασκήσει την option, ανεβάζοντας τη συμμετοχή της στο 19,75% (όσο δηλαδή θα είναι και το ποσοστό της Wind εφόσον ασκηθεί όντως η option).

Οι “μνηστήρες” για τη Forthnet έγιναν τρεις με την πρόταση του ΟΤΕ για εξαγορά της Nova έναντι €250-300 εκατ. Ο ΟΤΕ ενεπλάκη επίσημα πλέον στη μάχη για τη διεκδίκηση της Nova, συμπληρώνοντας τον κύκλο των ενδιαφερόμενων για την εισηγμένη Forthnet, τον οποίο άνοιξε η Wind και διεύρυνε η Vodafone. Το τίμημα για τη Nova μπήκε από τον ΟΤΕ στα €250-300 εκατ., το οποίο θα προσαρμοστεί ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα και τις δανειακές υποχρεώσεις (debtfree/cashfreebasis) της εξαγοραζόμενης δραστηριότητας.

Πρακτικά, ο ΟΤΕ θα καλύψει το δανεισμό της Forthnet που αναλογεί στη Nova και είναι της τάξης των €225 εκατ. και θα εξασφαλίσει στη συνδρομητική πλατφόρμα την απαραίτητη για την περαιτέρω ανάπτυξή της ταμειακή ρευστότητα.

Επόμενα βήματα
Επί του παρόντος και με δεδομένο ότι σήμερα - περισσότερο από ποτέ - όλα τα σενάρια, που θα διαμορφώσουν το νέο τοπίο στις τηλεπικοινωνίες είναι – κυριολεκτικά - ανοιχτά, το μόνο βέβαιο είναι πως οδεύουμε σε ένα κύκλο consolidation στην αγορά, στοιχείο απαραίτητο για την επιβίωση των σχημάτων, που τελικά θα διαμορφωθούν.

Επίσης, το εξίσου βέβαιο είναι ότι τα σχήματα, που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις, θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν το σύνολο των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (σταθερή, κινητή, ίντερνετ και τηλεοπτικό περιεχόμενο), προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο διογκούμενο ανταγωνισμό, ειδικά σε επίπεδο υπηρεσιών.

Νατάσα Φραγκούλη
fragouli@sepe.gr
http://www.sepe.gr/